Dinsdag 26 juni was het dan eindelijk zo ver: het werkbezoek Gluren bij de Buren. Een zeventien koppige delegatie vertrok vanuit Amsterdam, Utrecht, Breda, Eindhoven en Den Haag carpoolend in deelauto’s richting Gent. In totaal met vijf grote gemeenten (Amsterdam, Delft, Den Haag, Eindhoven, Utrecht), de provincie Zuid-Holland, drie deelauto aanbieders (Buurauto, MyWheels, Stapp.in), een verhuurbedrijf (Sixt), een automerk (PSA-groep Nederland) en drie adviesbureaus (Advier, Groen is Doen en shareNL) is Nederland vertegenwoordigd in Vlaanderen tijdens de eerste editie van het werkbezoek ‘Gluren bij de Buren’.

Aangekomen in de historische stad Gent werd de Nederlandse delegatie hartelijk opgevangen door het team van autodelen.net en begon het avontuur; per deelfiets richting de eerste locatie: de Punt. Deze multifunctionele locatie dient als co-working space, groeiplatform en daktuin. Jeffrey Matthijs trapte hier het werkbezoek af met een schets van het autodeellandschap in Vlaanderen vanuit het oogpunt van autodelen.net: ‘Gent is een kleine stad met wel negen verschillende en snelgroeiende deelauto aanbieders. Ook is er een Vlaamse Green Deal Gedeelde Mobiliteit, geïnspireerd op de Nederlandse Green Deal Autodelen, maar dan meer dan alleen autodelen, want ‘Shared Mobility Rocks’ verkondigde Matthijs.

Tijdens een fietstocht langs verschillende fysieke autodeelhubs werden we opgewacht door de eigenaar van Battmobiel, een succesvol lokaal voorbeeld. Battmobiel’s missie is om elektrisch voertuigdelen naar elke wijk te brengen met bijzondere voertuigen zoals een Renault Twizzy, Tesla Model X en elektrische bakfietsen. De grootste valkuil voor de gebruiker om over te stappen van de eigen auto op een deelauto? De garantie dat er een deelauto beschikbaar is op het moment dat je het echt nodig hebt. Battmobiel lost dit op door samen te werken met andere aanbieders zoals Cambio en Partago. Ook kunnen we wat leren van het financieringsmodel van Battmobiel: een gebruiker legt zich vast voor een X-aantal dagen in de week en voor een X-aantal gebruiksjaren. Het resultaat? Een stabiele en (een zo goed mogelijk) voorspelbare inkomensstroom.

Gluren bij de Buren foto voor verslag (1).png

Daarna werd de Nederlandse delegatie in het Stadhuis ontvangen door Schepen (Wethouder) Mobiliteit Filip Watteeuw. In 2017 rolden zij voor de stad Gent het circulatieplan uit. Dit plan houdt doorgaand verkeer op de stadsring en ontlast de binnenstad en was geïnspireerd door onder andere Groningen en Utrecht. Wat is het gevolg geweest van het circulatieplan? Meer ruimte voor voetgangers en fietsers in de stad en het autobezit is teruggedrongen. Het aantal verplaatsingen per fiets is met 10-20% toegenomen en het aantal verplaatsingen per openbaar vervoer met 8-10%. In het mobiliteitsbeleid van het circulatieplan staat autodelen centraal. Welke interventies heeft de stad Gent genomen om het autodelen te stimuleren? Het herkenbaar maken van de voordelen van autodelen, het betalen van het instap lidgeld en het opschroeven van betaald parkeren zijn interventies die aanbod kwamen. Zo hoopt de stad Gent in 2020 de 20.000 autodelers bereikt te hebben. “Maar was er dan helemaal geen weerstand tegen het circulatieplan?” vraagt een van de deelnemers van het werkbezoek. “O jawel” gniffelt Wethouder Watteeuw “er was een grote weerstand vanuit de bevolking. Er was een tijd dat ik zelfs doodsbedreigingen binnen kreeg, maar je gaat de politiek in om een verandering teweeg te brengen. Weerstand hoort daar nou eenmaal bij. Weet je wat het grappige is? Nu het plan eenmaal is doorgevoerd en mensen kunnen genieten van de voordelen is de weerstand compleet verdwenen en weet je weer waarom je het doet.”. Nu was het de beurt van de Nederlandse delegatie om geïnspireerd te raken en deze lessen mee naar huis te nemen.

Met in 2013 enkel 3000 autodelers telt Gent vandaag maar liefst 10.000 autodelers en is de leefbaarheid en bereikbaarheid van de stad enorm toegenomen. Gent wordt zelfs dé autodeel hoofdstad van Vlaanderen genoemd. Dit was reden voor een feestje: de 10.000ste autodeler en de autodeelaanbieders werden eens extra in het zonnetje gezet (lees: letterlijk 30 graden én zon) onder het genot van gratis deel-frietjes, drankjes en hippe tunes. Gevolgd door een gezellig en nuttig netwerkdiner waar vlaamse aanbieders en andere relevante organisaties aanschoven. Voor de deelnemers die nog niet klaar waren met netwerken was er nog volop de mogelijkheid om elkaar te spreken tijdens het pintjes pakken in het gezellige Gentse nachtleven.

Gluren bij de Buren foto voor verslag (2).png

Op dag twee zijn de Nederlandse delegatie en Vlaamse genodigden getrakteerd op een rijk gevulde line-up. Vlaamse experts kregen de beurt om verschillende innovatieve onderwerpen aan te snijden. Bram Seeuws (autodelen.net), de Burgemeester van Deinze Jan Vermeulen en Koen van de Putte (Olympus Mobility) deelden kennis over de offline en online versies van Mobility-as-a-Service, zoals de Deinze mobipunten en de ontwikkelde white-label app van Olympus. Geert Gisquiére (Cambio) en Wim Nicque (de Lijn) deelden kennis over de samenwerking tussen autodelen en het openbaar vervoer. Deelautoaanbieder Cambio en openbaar vervoer aanbieder de Lijn hebben namelijk een concreet partnerschap en zien het als een natuurlijk partnerschap waarmee zij samen een volwaardig alternatief kunnen bieden voor de eigen auto. Daarnaast werden we toegesproken door Wethouder (Schepen) Publieke Ruimte en oud Burgemeester Brasschaat Dirk de Kort over de kansen van autodelen en elektrisch autodelen in het bijzonder voor sociale huisvesting. De afsluitende woorden werden gegeven verzorgd door de heren van stapp.in -het schoolvoorbeeld van Vlaamse en Nederlandse samenwerking. Zij zetten de tegenstellingen die zij tijdens het werkbezoek hebben gehoord op scherp. Voluntarisme versus het businessmodel, mens versus technologie en de top-down versus bottom-up approach. Sluit het een het ander uit? Alleen al in de stad Gent zijn er negen opererende en redelijk complementaire deelautoaanbieders die ieder een snel groeiende klantenbasis meemaken.

Naast de verkregen kennis van de Vlaamse partijen heeft de Nederlandse delegatie ook onderling veel uitgewisseld: van ideeën tot visitekaartjes. Wij vonden de eerste editie van ‘Gluren bij de Buren’ in ieder geval een succes. Waar zullen we de volgende editie naar toe gaan?

Gluren bij de Buren foto voor verslag (3).png

Comment