Onlangs publiceerden de collega’s in Vlaanderen de cijfers over 2019, inmiddels zijn ook de Duitse cijfers bekend. Ook al moeten we nog even wachten op de Nederlandse cijfers over 2019, is het toch interessant om de ontwikkelingen in deze drie markten alvast te vergelijken.

Ontwikkelingen in de Duitse deelmarkt

De Duitse autodeelindustrie blijft groeien. Vorig jaar vestigden 45 andere aanbieders zich op de markt voor autodelen. Het stationbased concept CarSharing breidde zijn aanbod uit naar 100 nieuwe locaties. Free floating autodelen breidde zich niet uit naar nieuwe steden, maar het aantal voertuigen nam met bijna 50 procent toe.

Begin 2020 boden 226 autodeelbedrijven, coöperaties en verenigingen autodelen aan op 840 locaties in Duitsland. Deze uitbreiding naar nieuwe steden en gemeenschappen wordt uitgevoerd door aanbieders van autodelen met vaste locatie. Het aantal steden en gemeenten met een puur free floating aanbod bleef echter op 17 locaties nagenoeg gelijk aan het voorgaande jaar.

Begin 2020 zijn in Duitsland 12.000 voertuigen beschikbaar voor locatiegebonden autodelen. De vloot groeide met 800 voertuigen (+ 7,1 procent) in vergelijking met vorig jaar. Tegelijkertijd nam het aantal geautoriseerde gebruikers van CarSharing toe met 60.000 tot 710.000 klanten. Verenigingsmanager Nehrke licht toe: 'Het stationbased delen van auto's heeft het grootste effect op de verkeersverlichting. Een CarSharing-auto vervangt tot 20 personenauto's, daarom is de groei hier van bijzonder belang voor het vervoersbeleid. ”

Groei, concurrentie en consolidatie in de markt voor free floating autodelen

In het freefloating marktsegment groeide het wagenpark het afgelopen jaar bijzonder sterk. Hier zijn nu 13.400 voertuigen operationeel. Dat zijn 4.400 voertuigen meer dan vorig jaar, een stijging van 48,9 procent. De belangrijkste reden voor deze enorme toename van het aantal voertuigen is de marktintroductie van nieuwe, grote leveranciers uit de auto-industrie (wij delen) en klassieke autoverhuur (Sixt-aandeel). Aangezien het aantal plaatsen met een free floating aanbod niet is veranderd, neemt de concurrentie hier toe.

Parallel aan de markttoetreding van nieuwe aanbieders hebben de twee marktleiders in free floating autodelen, Car2go en DriveNow, vorig jaar hun fusie afgerond. De CarSharing-statistieken van dit jaar in het free floating marktsegment omvatten alleen die klanten die op 1 januari 2020 al waren geregistreerd bij de nieuwe, gezamenlijke aanbieder ShareNow. Hierdoor daalde het totale aantal CarSharing-klanten in dit marktsegment met 230.000 ten opzichte van vorig jaar. Dit effect heeft ook invloed op het totale aantal CarSharing-klanten in Duitsland. Per 1 januari 2020 waren er 2.290.000 geregistreerde gebruikers.

Gecombineerde autodeelsystemen blijven groeien

Veel voorheen puur stationbased aanbieders hebben naast dit aanbod freefloating voertuigen aan hun wagenpark toegevoegd en bieden nu beide varianten uit één hand aan. Ondertussen rijden 1.020 van de in totaal 13.400 freefloating voertuigen in Duitsland in gecombineerde systemen. Verenigingsmanager Nehrke verwelkomt deze ontwikkeling uitdrukkelijk: “Gecombineerde autodeelsystemen zijn een innovatie uit Duitsland. Nieuwe studies tonen aan dat ze het verkeer net zoveel ontlasten als autodelen op vaste locaties.

Steeds meer autodelen in kleine steden en landelijke gebieden

CarSharing is niet alleen een grootstedelijk fenomeen. Begin 2020 zou 46,8 procent van alle locaties met een bevolking van tussen de 20.000 en 50.000 deelauto's beschikbaar zijn. En ook op 445 locaties met minder dan 20.000 inwoners zijn er nu stationbased autodeel mogelijkheden. Deze cijfers laten zien dat autodelen ook op het platteland mogelijk is.

Autodelen moet systematisch worden bevorderd

De Duitse autodeelaanbieders hebben het afgelopen jaar 2019 de distributie en beschikbaarheid van hun diensten verder verbeterd. Desalniettemin blijft autodelen een kleine markt met iets meer dan 2 miljoen klanten. Verenigingsmanager Nehrke eist daarom: "CarSharing is het ecologische alternatief voor personenauto's. De federale, staats- en lokale overheden moeten CarSharing eindelijk systematisch promoten als vierde pijler van de milieuvereniging."

Nehrke roept met name de gemeenten op om autodeelruimtes in zo groot mogelijke openbare ruimtes in te richten. Het doel moet zijn dat geen enkele bewoner van een woonwijk dicht bij het stadscentrum meer dan 400 meter van een autodeellocatie woont. Bovendien zouden er eindelijk essentiële stappen moeten worden ondernomen om de schaarse openbare ruimte in steden te herverdelen ten gunste van openbaar vervoer en fietsen. Deze wijziging zou CarSharing ook indirect helpen als auto-onderdeel van de milieuvereniging.

Kerstin Haarmann, federaal voorzitter van de Duitse transportclub, zegt:

“We moeten mobiliteit heroverwegen. In de toekomst zal individuele mobiliteit digitaal zijn - in de stad en in het land. Apps suggereren welk vervoermiddel de beste manier is om op mijn bestemming te komen. Om milieuvriendelijk vervoer een echt alternatief te maken, hebben we meer ruimte nodig voor fietsen, beduidend minder auto's en een uitbreiding van de infrastructuur voor bussen en treinen. Het is ecologisch en economisch krankzinnig dat iedereen in zijn eigen auto reist. Autodelen begint precies op de juiste plaats: in de toekomst leen ik de auto die ik nodig heb voor individuele routes. "

Bron: vertaling van https://carsharing.de/immer-mehr-staedte-carsharing-angebot

Vlaanderen

Over de ontwikkelingen in de Vlaamse markt plaatsen we eerder dit artikel https://autodelen.info/publicaties/2020/2/27/autodelen-wordt-mainstream-in-vlaanderen

Ook in Vlaanderen zet de spreiding van autodelen in kleinere gemeenten door, inmiddels is in 220 Vlaamse gemeenten (van de 300) minstens één deelwagen beschikbaar. Autodelen.net schat in dat dit aantal verdrievoudigd is in 3 jaar. In vergelijking zijn er veel kleine gemeenten, in Vlaanderen zijn 13 centrumsteden (inwoners boven 80k), de rest is ruraler.

Vergelijking met de Nederlandse markt

Wat valt op in de vergelijking me de buurlanden? De spreiding van autodelen is in Nederland opvallend groot: in de monitor van 2019 was in 100% van de gemeenten op het vasteland beschikbaar. In veel kleine gemeenten is alleen Peer2peer autodelen beschikbaar, al zijn op het plattelandsgemeenten ook deelauto-initiatieven (deels i.s.m. lokale energiecooperaties) in opkomst. In Duitsland groet het aanbod buiten de grote steden, maar zijn nog veel plattelandsgemeenten zonder deelauto’s. In dit kader is het interessant dat Snappcar ook in Duitsland actief is www.snappcar.de/staedte

In Nederland is in vergelijking minder freefloating aanbod dan in Duitsland. Freefloating kende in Vlaanderen een dip door het stoppen van ShareNow in Brussel, maar naar verwachting wordt dit aanbod in 2020 weer opgevuld door andere aanbieders.

Het aandeel autodelers ligt in Nederland hoger dan in Vlaanderen: ca. 3% van de bevolking tegen 1,5% in Vlaanderen. Duitsland zit ook ongeveer op 3%. Het interessantst is de vergelijking als percentage van het aantal rijbewijsbezitters, in Nederland is dat ongeveer 4% (515.000 autodelers op 11,2 rijbewijsbezitters).    

Een interessante ontwikkeling die in Nederland steeds meer zichtbaar wordt is het aanbieden van deelmobiliteit bij nieuwbouw, in combinatie met lagere parkeernormen. Interessant om eens uit te zoeken of dergelijke ontwikkelingen ook in de buurlanden hun opwachting maken.

Comment